| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
доц. д-р Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Чет, 14 Май 2009 14:36:48 +0000 Заглавие: КАК ДЕЙСТВА МАНИПУЛАТОРЪТ В НЕТА |
|
|
КАК ДЕЙСТВА МАНИПУЛАТОРЪТ В НЕТА
доц. д-р Любима Йорданова
Предстои ми да обясня накратко една сериозна професия, която изисква много голяма информираност, гъвкавост и психологически подход при изпълнението на задачите, за която у нас не се говори, но това не означава, че няма подготвени хора и че те не действат. Включително и в нета. Още качества – ум и интелигентност.
Човека, когото имам предвид, притежава всичките качества без едно – интелигентността и този факт удължи времето на разкриване на никовете му, тъй като поведение той излезе извън теорията. Компроматите, които използва, дори и като компромати, по теория изключват вулгарната лексика, която той използва и ме озадачи за дълъг период от време. Имам предвид човек със солидна подготовка и около 30-годишен стаж като манипулатор, който срещнах и в „Свежо” и когото наблюдавах около три месеца, преди да разкрия никовете му с 90% сигурност, което ми дава право да ги обявя.
И така, как работи самият манипулатор? Задачата му е да въздейства на голяма аудитория, тази в нета, да работи като политически манипулатор и насочва мненията в желана от него посока и мотивира юзърите за действия в насоката, която той е избрал. Манипулацията е система от покрити, едва доловими указания за действие, отправяни от добре обучени хора към целевата аудитория.
Когато разкриват механизма на манипулацията пред студенти, действително използвам следния пример. Представете си маса, покрита с чаши и чинии с хранителни отпадъци, въобще нелицеприятна гледка. Какво е манипулацията? Покриване на тази грозна гледка с колосана покривка, може да се сложи и ваза със свежи цветя. Гледката от некрасива се превръща в прекрасна. Именно тази е работата на манипулатора, да придаде примамлив вид на неприятни за хората неща като политиката например.
Изборът на име и профил
Обучението, което Пачев е имал в Москва, му е дало основните параметри за работа. Самата работа изисква проникване в широк социален спектър и достигане до хора с различни социални параметри като възраст, образование, професия и т.н. Подходът е социологически.
Изборът на име следва няколко правила. То трябва да е атрактивно и да събужда различни емоции от позитивната – Blaga, lubimo, rusalka до агресията – zmijata, histnik, ljudoedka, от обикновените имена с кирилска и латинска графика – бойкоСтефанов и todor sheitanov през благозвучни имена, редуващи съгласна/гласна като lonati до неразбираеми съкращения – gvl, Lissa_waw, от кратки – Ариел, Lusi, kery,rosi158, Ариел до умишлено дълги – Angelcho_Pacheskoolu, от атрактивни имена на църковни служители – Otec_dimitriki и pop_Stavri до обикновените Blaga, Lusi, които се използват в ежедневието, като понякога се използват и арабски цифри – rosi158, dimitrov566, български, руски, италиански, англосаксонски, латиноамерикански имена – пъстра палитра от разнообразие, чиято задача е да въздейства.
С въздействието е свързана и показваната снимка. Най-малко въздействащи са изображенията на орнаменти. По-нататък се нареждат пейзажите, снимките на животни, като най-въздействащи са миловидните – зайче, кученце, но и агресивни - тигър и т.н., цветето, популярни образи, за предпочитане - смешни – вълкът от „Ну, погоди”, д-р Уотсън с лулата от романа на Конан Дойл, черният афроамериканец със сините очи и странното руско име Балтазар Иванович, снимки на хора, обикновено млади за имитирана достоверност.
В интерес на истината трябва да кажа, че сериозните блогъри като Богомил Шопов, Боян Юруков, както и журналистите Иво Инджев, Иван Бедров, Едвин Сугарев / в журналистическите си статии/ се представят с лично и фамилно име и лична снимка в нета. Там място за манипулация няма освен чрез никовете във форумите на публикациите им.
Внедряването и превръщането в „любимец”
Тое първата задача на манипулатора, да влезе в общността и й се хареса. Как става това? Със съгласяване с изказващите се във форума или пускане на любими мелодии. Вижте никовете му с голям рейтинг – Blaga – 2302, blues_woman – 973, d_r_watson – 465.
Аналогията в поведението на манипулатора
Тя е не само в използването на едни и същи модели като новите никове на Пачев ninkata, snejkata или при наличие на батман използване на ник Batwoman.
Тя е преди всичко в използването на едни и същи методи на работа. Ник Blaga сега публикува насочен поздрав http://svejo.net/home/link_summary/249589-Obraten-Efekt-Kakvo-li-ti-govorq#comment_id_170310.
Същия похват използва ник d-r_wotson с публикуването на насочен поздрав като мелодия - http://ww.vbox7.com/play:29d0dbc2.
Бих искала да посоча и една малка грешка на манипулатора, несъобразяването на възрастта на ника, представяна като „млада жена” с познаването на мелодия, била популярна преди 20 г. в България по време на рухването на Желязната завеса.
И още един поздрав с автор ник Ариел до манипулатора в нета – Dreamer - http://www.vbox7.com/play:d9508404 . Така манипулаторът Пачев, използвайки три свои ника, си пуска музика, която му допада или пасва на ситуацията. Второто е по-важно с оглед на професията.
Законът за аналогията е често използван в манипулацията, независимо от семиотичната система – слово, музика, картина и т.н.
Асоциативност – свободна и насочена
Сравнете публикацията на Пачев „Звездата на „Свежо” – Превъплащения –
http://svejo.net/home/link_summary/248142-Zvezdata-na-Svejo-Prevuplashteniq-#comment_id_170250
с публикацията му „Великият манипулатор” - http://svejo.net/home/link_summary/248264-Velikiq-manipolator#comment_id_170233 .
И двете публикации използват образа за по-силно въздействие от словото. От рекламата е известна максимата, че една снимка може да замести 1000 текста. Именно снимка, а не картина. При картината сугестивната сила е далече по-малка. Първата публикация обаче е с по-малка въздействаща сила, тъй като образът търпи различни модификации, но е оставен сам за себе си. Използвана е свободната асоциативност, която в езиково отношение бих илюстрирала с думата небе и асоциациите синьо,.земя, мрачно, оловносиво, с облаци и т.н., позитивни и негативни като стилистика.
Много по-въздействаща е втората публикация, в която образът е сложен редом с образа на Хитлер за насочена асоциативност. Пак ще пренеса процеса в полето на думите: небе – облаци и асоциация СИВО, небе – слънце и вече променена асоциация – СИНЬО. Целта на манипулацията е да събуди у читателя асоциативно поле, свързано не с образа, а именно с Хитлер като историческа личност и да пренесе асоциации като: диктатор, диктатура, репресии, СС, нацист, националсоциалист, 30-те години на ХХ в., война и т.н., забележете, все негативни асоциации - върху другия образ.
Разкриването на манипулатора
• Как действах
Веднага след събитията от 14-ти януари 2009 г. проявих интерес към блогърите и блоговете им като нов жанр в обществената комуникация в България. Още по времето, когато бях гост-блогър, почувствах присъствието на манипулатор в блога след една негова реплика, която издаваше, че човекът ме познава. Продължих да отговарям на ситуацията, това е задължително поведение, като бързах колкото е възможно да завърша изследването си и напусна блога. Мълчах в интерес на работата и приличие, все пак бях гост. Към края на работата обаче ми се наложи да напиша кратка публикация „За блоговете и манипулацията на форумите в интернет - http://yurukov.net/blog/2009/02/10/gost-blogyr-doc-dr-liubima-yordanova-za-blogyrite/#more-2895 , където пак от етични съображения не съм споменала името на манипулатора, а само ника, с който се опитваше да пречи на работата и отвежда вниманието встрани от същността – Светла (една от всичките).
След завършване на студията „Блогърите в България – социални аспекти” - http://svejo.net/home/link_summary/195112-Blogurite-v-Bulgariq-socialni-aspekti?feature=7#comments , продължих да чета „Свежо” и веднага вниманието ми се насочи към действието на едно лице, един манипулатор, който обаче имаше няколко различни профила. Естествено този факт насочи интереса ми в професионална посока.
След установяване на около 20 негови ника ускорих темпото на имитиран диалог във форумите, като го заставих по този начин да привключва от профил в профил и естествено, че наложената бързина го изнерви, той започна да греши и да смесва репликите на различните си никове. Бях принудена да действам по този начин, за да разкрия още никове, под които пише.
Навярно сте забелязали, че често копирам и то текстове, които не са свързани с останалия „диалог”, защото това е диалог на никовете, написан от един и същ човек – Пачев.
• Запушването на форума, важен трик в манипулацията
Теорията подсказва едно важно правило. Запомня се последният от множество текстове. Затова и манипулаторът чрез някой от никовете си се стреми да остане последен в коментарите, а по време на компроматната му война срещу мене аз твърде упорито му пречех да извърши това действие и винаги публикувах след него.
От гледище на психологическото въздействие няма никакво значение дали текстът е свързан с останалата част, важно е едно – че единствено последният текст се запомня.
• Няколко прости проверки за разкриването на манипулатора
По-долу публикувам 54 негови ника. Вие сами ще се научите да ги различавате. Иска се само малко практика.
Ако се съмнявате, че се е появил нов ник, влезте в профила и обикновено ще видите, че няма имейл за обратна връзка, почти никакви други индикатори за личността с изключение на много коментари. Този факт може да Ви ориентира, че става дума за нов ник на манипулатора. Разбира се ще има и няколко „публикации”, дори тематични – готварски рецепти и т.н., но Вие трябва да гледате количеството на коментарите му.
За метакомуникацията в нета
Ще илюстрирам с прост пример. При мене течеше наблюдението над работата на манипулатора. След разкриването му имаше от негова страна такова запитване чрез ника d_r_watson, което звучеше приблизително така: „ И когато пусках „Крокодила Гена” ли бях Ангел Пачев” с мой отговор „Разбира се”.
Ако този кратък диалог трябва да се дешифрира, той означава просто проверка от страна на Пачев, кога съм го разкрила в нета. Той знае, че ще продължа да играя близо до ситуацията, защото ще спазя теорията, която спазва и той с изключение на вулгаризмите, които използва, когато се измори от бързото превключване от профил в профил на съответните никове, под които пише.
Никовете на манипулатора Пачев в нета
Тук ще посоча само никове на манипулатора Ангел Пачев в "Свежо", чието разкриване е достигнало 90% сигурност:
gvl
nelina70
rosi158
sprete_ludata
Lusi
Aldo
kery
Veso
snejkаtа
ninkata
rusalka
stef5659
dragostina
denise78,
d_r_watson,
hishtnik,
Ариел,
todor.sheitanov,
didi_f,
Greg,
Lissa_waw,
Baltazar.Ivanovich,
Psidoone,
asenuiq,
Blaga,
бойкоСтефанов,
dimitrov566,
pop_Starvi,
Otec_dimitriki,
lubimo,
svilen75,
lonati,
Шива,
Кръстев,
aig_db,
AngelPachev,
distefano,
angel_pa4ev,
turanagasama,
Julix,
molinesia,
Batwoman,
razin_
Ninurta,
vladimirproperty.com,
Maria_,
lasombra,
косе79,
bullterrier,
ludoedka (iordanova),
Angelcho_Pacheskoolu,
Zmijata,
IIubima (ljubima)
Последният веднага беше деактивиран от администраторите.
ДРУГИТЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ В МОМЕНТА.
Молба към юзърите на нета
Продължавам да проверявам някои предполагаеми никове. Затова молбата ми е, ако искате да ми пишете, да използвате имейла ми ljubima@abv.bg . Той е даден и в профила ми в „Свежо”. Разбира се бихте могли и да коментирате, но, ако не Ви познавам, съществува вероятност да се смесите с никовете на Пачев и само ще усложните работата ми по проверката.
Аз разбих системата му, разкрити са 54 негови ника, под които той пише в „Свежо”. Сега ще трябва да създава нови профили и нови никове. Това вече се случи с ника Ариел, заменен с друга снимка и ник rosi158 след като беше експлоатиран особено в комуникационната ми кампания за Европейските избори. Така Пачев намалява риска от търсене на отговорност.
Предстои същото да се случи и с Lissa_waw и бойкоСтефанов, които той в момента сериозна експлоатира. Непознатите имена, които ще включи, не са свързани с лоша асоциативност и негативни емоции и ще бъдат приети по-добре от общността в „Свежо”. Този факт само ще увеличи работата ми по разкриване на никовете му и разграничаването от нормалните юзъри на нета, сред които съм и аз.
Ако искате да се срещнете с него, изберете понеделник или четвъртък след обед и отидете на адрес: 1113 София, ул. „Шипченски проход” 52, бл. 17, шести етаж, последната стая вдясно на коридора. Ще видите възнисичък набит, много пъргав мъж на около 60 години с бели коси и сини очи. Не очаквайте обаче да потвърди, че работи като манипулатор в нета. Манипулаторите не обичат да говорят за работата си както и политическите рекламисти, особено текстерите.
В заключение ще кажа, че може и да не вярвате на всичко, което пиша, но когато четете публикации на горепосочените никове, може и да се замислите за двойното използване на нета. Може да мислите и в посока на свободата на словото. Дори и за промените, които трябва да настъпят в „Закон за електронните съобщения” за предпазване на хората от въздействието на манипулаторите и дезинформацията в нета.
Вярно е, че манипулаторът Пачев е Dreamar - http://www.vbox7.com/play:d9508404 , но той не е нито сам, нито самотен /вж- текста – бел. ЛЙ/ в нета, защото комуникацията е двустранен акт.
Засега - толкова. Ще продължим по-късно да разговаряме за манипулацията в нета. В предизборен период сме, а той е богат на манипулации, както и на нонсенси. Важно е все пак да отидем да гласуваме. И то за промяна. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Denica Гост
|
Пуснато на: Чет, 14 Май 2009 14:48:24 +0000 Заглавие: Vie ste luda!!! |
|
|
| Gospogo Iordanova vie ste luda!!! Az sum jena i dva ot tezi nikove sa moi!!! Sus sigurnost ne se kazvam Angel Pachev , kakto sus sigurnost i nikoi ot tiah ne se kazva taka!!! Ne sum vijdalapo-goliama izlgacia ot tazi statia!!! Vie ste pozor za bulgarskata nauka , kum koiato tolkova iskate da se prichislite!!!! PAK KAZVAM VIE STE LUDA!!!!! |
|
|
 |
ИСТ Гост
|
Пуснато на: Пет, 15 Май 2009 03:29:12 +0000 Заглавие: Сериозно изложение |
|
|
| Не смятам, че Г-жа Йорданова е луда - изложението, проучването преди това е сериозно. За мене обяснява много неща. Дава отговор на въпроси, които човек си задава като чете доста коментари в сайта Свежо. Благодаря за това. Човек не може да се предпази от всякакви там манипулации без сериозна подготовка, но поне в известна степен може. Тази статия помага със сигурност. И кой може да гарантира каква е самоличността, ама истинската, на ника, който твърди, че авторката на статията е луда. Горният му коментар само доказва написаното в статията. |
|
|
 |
Denica Гост
|
Пуснато на: Пет, 15 Май 2009 11:33:16 +0000 Заглавие: |
|
|
| Az mnogo se izviniavam, no nikoi ot tezi nikove ne e ANGEL!!!!!!!! Sledowatelno ni6to ne e izsledvala i tova sa gluposti!!!! |
|
|
 |
Бъдещ Ангел Пачев Гост
|
Пуснато на: Пет, 15 Май 2009 11:44:46 +0000 Заглавие: |
|
|
Хахахахахаах
Досега не се бях зачитал в коментарите на "Свежо" и не знаех, че има такива "образи".
Тая кака е много яка. Хахахахахаха Бута масло, не долива. Разчувстващо чак.
Живи-здрави скоро и аз ще си спретна едно блогченце и съм убеден, че антиманипулаторката немедленно ще ме разконспирира. |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Вто, 19 Май 2009 06:01:08 +0000 Заглавие: С изключение на втория коментар всички са от Ангел Пачев |
|
|
Здравейте,
с изключение на втория коментар, всички други - на латиница и кирилица, включително и написани с различен стил - упрекващи и веселящи, са написани от политическия манипулатор в нета Ангел Пачев.
Поздрави.
Любима Йорданова - ljubima@abv.bg |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Вто, 19 Май 2009 06:04:49 +0000 Заглавие: В коментарите Ангел Пачев тук е използвал само два ника |
|
|
В коментарите към публикацията тук манипулаторът Ангел Пачев е използвал само два ника - Деница и Бъдещ Ангел Пачев.
Любима Йорданова |
|
|
 |
Бъдещ Ангел Пачев Гост
|
Пуснато на: Сря, 20 Май 2009 20:20:43 +0000 Заглавие: |
|
|
Госпожо, наистина имате нужда от съответната помощ.
Очевидно постовете, които Ви харесват не са от Ангел Пачев, а всички останали са от този /вероятно виртуален/ Ваш любимец.
Ако имате модераторски права може съвсем лесно да видите от кои АйПи адреси са писани постовете.
Вашата увереност в манията Ви е толкова убедителна, че започнах да се замислям дали аджеба не съм наистина Ангел Пачев. Обаче не съм. Има две обяснения - много сериозно Ви хапе кравата или под псевдонима "Ангел Пачев" се крие създаден от Вас събирателен образ на всички, които по един или друг начин свързвате с негативни емоции, но този особен метод за протест не среща разбиране всред интернет обществеността. Гледайки образа Ви на снимката възможността за толкова високоинтелектуален начин на протест, като че ли e по-малко вероятна. |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Пет, 22 Май 2009 05:32:07 +0000 Заглавие: Кой нормален човек крие името си освен престъпникът? |
|
|
Здравейте,
В коментарите към публикацията тук манипулаторът на форумите в нета като текстер Ангел Пачев е използвал само два ника - Деница и Бъдещ Ангел Пачев.
Както виждате, няма име, има само анонимност. Голямо удобство за манипулаторите в нета.
Този случай е елементарен, защото манипулаторът ми е колега лингвист, англицист, води се "учен" и получава заплата като "учен", но работи като манипулатор в нета. Работил е като офицер от Държавна сигурност до закриването й. Сътрудник от Шести отдел, наблюдавал е интелигенцията. Същото прави и сега в нета. Контролът на нета е особено важен, за да остане системата непроменена.
Любима Йорданова |
|
|
 |
Бъдещ Ангел Пачев Гост
|
Пуснато на: Пет, 22 Май 2009 13:05:51 +0000 Заглавие: |
|
|
Вие определено хал-хабер си нямате от лингвистика, манипулации и прочее гръмки неща, за които пишете. Всеки средно интелигентен потребител би видял очевадните разлики в стила, речника и начина на изразяване на множеството лица, за които имате някаква мания, че са един човек.
Вместо да изперквате в нета вземете обърнете внимание на деца, внуци, комшии и прочее обективно съществуващи личности. Хубаво е на Вашите години някой да открие интернет, но май май тази нова технология не е за всеки.
Аре! |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Вто, 26 Май 2009 09:54:09 +0000 Заглавие: "Бъдещият" АНГЕЛ ПАЧЕВ МЕ ПОЗНАВА? ЧЕНГЕТО СЕ ИЗДА |
|
|
В последния си коментар ченгета АНГЕЛ ПАЧЕВ се издаде, че ме познава. Да, познаваме се, дори сме връстници, хора от едно и също поколение. За разлика от мене, той обаче не се занимава с никаква лингвистика, а си получава само заплатата като "учен". Иначе работи като политически манипулатор във форумите в интернет, под различни имена - женски, мъжки, няма значение. Така са го учили в школата на КГБ в Москва, която е завършил в края на 70-те и началото на 890те години.
Ченгето си е ченге и гони до дупка. Прости хора, верни и предани на комунистическата идеология. И когато животното умира, най-жестоко хапе. Така е и с комунистите. И с манипулаторите им като Ангел Пачев. |
|
|
 |
Бъдещ Ангел Пачев Гост
|
Пуснато на: Сря, 27 Май 2009 05:16:53 +0000 Заглавие: |
|
|
Ммммм е как пък разбрахте от горния ми пост, че Ви познавам?
Все ми се ще нарочно да ги пишете тези неща и да са просто някаква нелепа закачка... но май май е патология...
С оглед на втората възможност ми се вижда най-разумно да прекратя дружеското драскане с Вас. Не намирам продължаването му за етично най-вече. Чао!
Дано като си направя блога да не го откриете и почнете да ръсите глупостите си там. Готин съм понякога, но много мразя някой да ми рита кученцето!
Аре! |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Сря, 27 Май 2009 13:18:25 +0000 Заглавие: Бъдещият Ангел Пачев си е РЕАЛНИЯТ АНГЕЛ ПАЧЕВ, МАНИПУЛАТОР |
|
|
Здравейте,
колегата ми лингвист, манипулатор на форумите в нета пак е измъдрил поредната глупост. Такива "учени" има в БАН още.
След реформата в науката няма да ги има вече.
Поздрави.
Любима Йорданова |
|
|
 |
Peko Гост
|
Пуснато на: Сря, 17 Юни 2009 15:17:40 +0000 Заглавие: |
|
|
Написано ми хареса. Само не разбрах, защо толкова се тревожи госпожата от наличието на т.нар. "манипулатор" ?
Вие наистина ли си мислите, че можете да изчистите свтовното бунище "интернет" от малки и средни (за големите няма шанс) манипулатори?
Нелепо. |
|
|
 |
Любима Йорданова Гост
|
Пуснато на: Пет, 19 Юни 2009 09:43:13 +0000 Заглавие: Още за манипулаторите в интернет-пространството |
|
|
Да, разбира се, че мога да разкрия манипулатор в интернет-пространството. Това става на базата на лингвистичен анализ, а аз съм политически лингвист и за мене не е трудно.
Разбира се човек трябва да проучи съответната литература и методика за разкриване на манипулатор именно на базата на текстов анализ. Няма нужда от никове, няма нужда от снимки и всякакви други дрънкулки. Само текст.
Така разкриха манипулатора-лингвист Ангел Пачев, който работи в услуга на БСП. Иначе се води учен, но не се занимава с наука. След реформата във висшето образование и науката, подобни хора няма да имат място повече в научната сфера.
Така че бъдете спокоен. Всичко, което върша, го върша професионално. Включително и разкриването на манипулатор в нета. |
|
|
 |
|
|
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|